loading...

DANAS JE ARANĐELOVDAN! Evo šta nikako ne treba da uradite, a evo i šta je OBAVEZNO! (FOTO)

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Po brojnosti ljudi koji slave i koji idu na slavu, Aranđelovdan je od slava koja se najčešće slavi kod Srba.

„Vođa nebeskih vojski“ nazivaju Arhangela Mihaila, jer se uvek javljao na mestima gde i Bogorodica, tako da su ih uvek povezivali. Ovaj Arhangel zbog toga predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

On je poseban i po tome što je, po crkvenom predanju, prvi stupio u borbu sa zlim duhom i njegovo ime prema nekim tumačenjima označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Arhangel Mihailo je za Jevreje, čuvar Izraela i Sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, pobednikom Lucifera i Satane. Zato ga u umetnosti predstavljaju sa oklopom i mačem u ruci. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. On je i zaštitnik loze Nemanjića. Spominje se i u Kuranu.

Narodno verovanje kaže da on dolazi i uzima ljudske duše, kojima je kucnuo čas. Arhangel Mihailo navodno obilazi sve bolesnike i ako tom prilikom stane kod nogu – neće biti dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

U narodu se veruje i da na današnji dan Arhangel Mihailo  silazi na zemlju kao putnik ili prosjak, kako bi podsetio ljude da treba biti dobar prema svakome, kao i da svakome treba pomoći u nevolji.

Ovaj anđeo slavi se u jesen, po narodnom verovanju to je zato što, kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće.

Prema verovanju, na Aranđelovdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, prati prozore, niti veš.

Šta treba raditi na današnji dan?

Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

(Visited 1.021 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.