loading...

SUTRA JE VELIKA SLAVA – ARANĐELOVDAN: Evo šta nikako ne treba da radite!

Veruje se i da Arhangel Mihailo silazi na zemlju u vidu putnika ili prosjaka, kako bi ljude podsetio na to da treba biti dobar prema svakome.

Pravoslavci sutra slave Aranđelovdan, odnosno svetog duha Arhangela (anđela) Mihaila, prvog anđela za koga se veruje da je ravan Bogu. Aranđelovdan je druga najveća slava kod Srba, ispred Đurđevdana (na prvom mestu je Nikoljdan).

U pojedinim delovima Srbije postoji pogrešno verovanje da na sutrašnji dan nipošto ne treba praviti žito pošto se ne slavi klasičan svetac već anđeo.

Međutim, Srpska pravoslavna crkva smatra da upravo treba praviti žito jer je u pitanju zvanična slava, bez obzira što nije u pitanju svetac koji je istorijska ličnost.

 

 

 

Crkva

Foto: Profimedia

 

 

 

 

 

U narodu postoji verovanje da na Aranđelovdan ne treba obavljati nikakve kućne poslove, usisavati, prati prozore, prati veš…

Veruje se i da na sutrašnji dan Arhangel Mihailo silazi na zemlju u vidu putnika ili prosjaka, kako bi ljude podsetio na to da treba biti dobar prema svakome i pomoći onome ko je u nevolji.

Postoji i verovanje da se na sutrašnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

(Visited 3.022 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.