loading...

OVO JE JEDINI SNIMAK SAHRANE NIKOLE TESLE: Genije iz Smiljana tražio da ga isprate uz pesmu „Tamo daleko“!

Najveći srpski naučnik Nikola Tesla preminuo je 7. januara 1943. godine u 22:30. Imao je 87 godina i stotine patenata i pronalazaka koji su mu doneli slavu, ali ne i bogatstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.000 ljudi. U povorci koja se slivala ka pogrebnoj sali na Medison aveniji bilo je državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali građana koji su se divili geniju čiji su im pronalasci olakšali život. Tadašnji gradonačelnik Njujorka, Fiorelo La Guardia, oprostio se od srpskog naučnika uz reči da ono što je Tesla izumeo, vremenom postaje sve značajnije

„Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“, rekao je gradonačelnik Njujorka.

Komemoraciju je prenosio Radio Njujork, a u svim značajnijim medijima udarna vest je bila o odlasku genija. U arhivi i dalje postoji audio snimak oproštajnog govora gradonačelnika Njujorka 10. januara 1943. godine:

Za kraj su mu ispunjene dve želje, da ga sahrane uz muziku i to – Šubertovu kompoziciju „Ave Marija“ i kao poslednju „Tamo daleko“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora „Slovan“.

(Kurir/BeogradIn)

(Visited 368 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Veliki genije, a materijlno siromašan?Danas,njegovi izumi donose milijarde profita, i niko u Svetu od tih milijardera ne da ni centa,a kamo, da osnuje Zadužbinu-fondaciju Nikola Tesla i da osudi hrvatske zločine počinjene njemu i njegovoj porodici i rodbini.Bogati ne čuju vapaje materijalno siromašnih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.