loading...

ŠIPTARI U PANICI! NATO IH UPOZORIO: Vojska Srbije uz pomoć Rusije…

 

 

 

 

 

Stratezi zapadne alijanse upozorili svoje političare da Vojska Srbije ima obučene jedinice koje u roku od 48 sati mogu da zauzmu i sever Kosova i druge većinski srpske sredine u pokrajini! KFOR na Kosovu nema dovoljno resursa da spreči eventualnu ofanzivu. Srbija bi uz vojnu pomoć Rusije mogla dugoročno da zadrži pozicije na Kosovu, upozoravaju stručnjaci NATO.

 

 

 

 

 

 

Specijalno obučene jedinice Vojske Srbije mogu u roku od 48 sati da zauzmu sever Kosova, ali i da pod punu kontrolu stave druge većinski srpske sredine u pokrajini.

Ova procena navodi se u strogo poverljivom dopisu koji su NATO stratezi protekle nedelje uputili najvažnijim političarima u zemljama članicama pakta.

 

 

 

 

 

 

 

KFOR nemoćan

NATO eksperti u ovom tajnom izveštaju navode da Srbija ima detaljno razrađen plan delovanja u slučaju eventualnog pokušaja Albanaca da nasilno preuzmu kontrolu nad severom. Taj plan se, navodno, zove ‘Odlučni odgovor’ i predviđa da Vojska Srbije u brzoj operaciji tipa ‘blic-krig’ u roku od najviše nekoliko sati zauzme sever pokrajine i tenkovima i oklopnim borbenim vozilima izađe na Ibar, odnosno na most koji deli severnu od južne Kosovske Mitrovice.

„Dalji tok akcije Vojske Srbije zavisio bi od procene ugroženosti srpskog stanovništva u južnom delu Kosova. Srpski oficiri procenjuju da bi njihovoj vojsci, uz neznatne gubitke, trebalo najviše 48 sati da pod kontrolu stave sve sredine u kojima dominantno žive Srbi. I naša je procena da bi se to desilo. KFOR danas nema dovoljno resursa da spreči ovakvu eventualnu ofanzivu“, navodi se u dopisu koji je dostavljen i jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu i u koji je urednik Informera juče imao uvid.

U ovom izveštaju se posebno naglašava da bi Srbija, uz vojnu i diplomatsku pomoć Rusije, mogla i dugoročno da zadrži novostečene pozicije na Kosovu.

„U tom slučaju, nastala bi nova realnost na terenu, koju ne bi bilo nimalo lako promeniti. Srbiju ne bismo mogli otvoreno i frontalno da napadnemo kao 1999. godine, a veliko je pitanje koliko bi bio efikasan i delotvoran otpor Albanaca na Kosovu. Tako bismo došli u poziciju u kojoj bi Srbija nametala uslove i bila u prilici da ponovo otvori pitanje statusa Kosova“, navodi se u ovoj NATO proceni.

 

 

 

 

 

 

Može i brže

I dok niko juče nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja, vojni komentator Miroslav Lazanski smatra da vojska može i mnogo brže da završi ovu vojnu operaciju.

– Možemo da uzmemo sever Kosova i za 60 minuta! Naravno, ako postoji politička volja i odluka. Nadam se da vrh države i armije razmišljaju o eventualnoj situaciji da Priština pokuša reprizu pogroma iz 2004. godine. Tada je to bila tragedija, drugi put bi bila farsa. Treći put Albanaca na Kosovu više ne bi bilo. Zapravo, smešno je i porediti Vojsku Srbije sa nekakvim snagama Kosova. Naše interventne snage i Četvrta brigada kopnene vojske dovoljne su za sever Kosova – podvlači Lazanski.

 

 

 

 

 

(Informer / mediji)

(Visited 3.290 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.