loading...

VUČIĆ ODBRUSIO PUTINU: Evo kakvu poruku šalje Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije, jer bi to značilo podršku nezavisnosti Kosova, a time bi Srbija “pucala sebi u nogu”.

“Stavite se u naš položaj. Ko od stalnih članica Saveta bezbednosti UN podržava naš teritorijalni integritet? Rusija. Da li treba da pucamo sebi u nogu?” rekao je Vučić u intervjuu za francuski Mond.

Vučić je kazao da Beograd 2014. godine nije podržao sankcije protiv Moskve, iako jasno izražava svoje ambicije na putu ka Evropskoj uniji. On je dodao da evropske integracije Beograda i dobri odnosi sa Moskvom ne protivreče međusobno.

“Nema nikakvih protivrečnost. Francuski predsednik rekao je to isto, da je Rusija prijateljska zemlja. Sa naše strane mi želimo da ojačamo tradicionalne veze sa Rusijom, našu trgovinsku saradnju. Sa vojnog stanovišta, mi se držimo neutralnosti. Ali, naravno, mi smo na evropskom putu. Ja to izjavljujem i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi”, kazao je Vučić.

On je dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin nikada ništa nije govorio protiv evropskih ambicija Srbije.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine posle referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Sa druge strane, Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Izvor: Kurir.rs/Beta/Le Monde/Foto: Predsednik.rs

(Visited 187 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.