loading...

Ubila je stotine bikova, u subotu je stigla osveta

Francuska toreadorica Lea Vicens (31) – koja je prošle godine izazvala bijes među aktivistima za prava životinja kada se fotografisala sa odsječenim ušima bika koji ju je prethodno oborio u areni, jučer je izgubila život.

Ubio ju je bik u areni u Zaragozi.

Bik ju je srušio s konja u subotu i nanio joj potom teške ozljede.

Preminula je dan kasnije u bolnici.

lea-vicens2

lea-vicens3

lea-vicens4

 

lea-vicens5

Prije nego bika puste u arenu drže ga najmanje 24 sata zatvorena u mraku, pa kad naglo izađe na svjetlost, iritira ga crvena boja, premda ne razlikuje boje, i zato su plaštevi kojima im mašu pred glavom crvene boje.

 

Pikadori (picar – ubosti) na konjima ili bez njih, najprije biku zabadaju bodeže u leđa i vrat, da ga na taj način draže, ali ujedno da gubi krv, što veseli i uzbuđuje publiku. Ti su bodeži ukrašeni raznobojnim vrpcama, a glavni se toreador sve više približava životinji s crvenim plaštem u ruci i elegantnim pokretima tijela, po mogućnosti, bez iskoraka, nastoji izbjegavati bikove rogove. Ta igra traje neko vrijeme, a publika uzvikuje: „Ole“ – bodri toreadora da bude što bliže rogovima, a onda bi on jednim udarcem trebao životinji zadati smrtni ubod u srce, nakon čega se bik ruši. Toreador tako postaje matador.

fokus.ba

(Visited 633 times, 1 visits today)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.